Duminică, Octombrie 22, 2017
Vineri, 01 Martie 2013 20:00

În vârtejul norocului

Autor: Matei Varodi
(5 votes)

Edith Piaf s-a născut la 19 decembrie 1915. Numele său adevărat era Edith Ciovana Gassion. În argoul parizian , ,,piaf’’ însemna ,,vrăbiuţă’’. Respectivul pseudonim l-a luat în 1935, cu ocazia debutului ei în muzică. Edith Piaf era fiica cântăreţei ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriană, şi a acrobatului de circ Louis Gassion. A fost crescută de bunica ei, patroană a unui bordel în Bernay şi apoi în cartierulul ,,Belleville’’ de la periferia Parisului. A avut o copilărie grea şi, spre  a câştiga câţiva bănuţi, ajutându-şi astfel tatăl, cânta la colţuri de străzi. La 17 ani a rămas însărcinată în urma unei legături amoroase cu un anume Louis Dupont. În 1935, fiica sa a murit de meningită.În acea perioadă frecventa lumea vagabonzilor, a traficanţilor de droguri şi a proxeneţilor din Paris şi continua să cânte pe străzile acestei metropole.

în rolul principal:

Ramona  Olteanu

Regia tehnică ……………………………..……….Emil Răpeanu

Lumini…………………………………………........Cristea Florian

Multimedia…………………………...…………....…Albert Ileanca

Perucherie……………….….….…………………Elena Ciobotea

Sufleur……………………..……………………......Narcisa Mazilu

la pian: Vicentiu Perniu

 

Tot în 1935 l-a cunoscut pe Louis Leplee, proprietarul cabaretului ,, Le Gemy’s’’ de pe Champs-Elysees, care a invitat-o să cânte câteva melodii pe o scenă cu public. Acesta a fost debutul carieri sale de cântăreaţă care a consacrat genul cunoscut ca ,,chanson’’.In acelaşi an îi este asigurată o emisiune la radio şi înregistrează un disc cu melodia ,,La foule’’. Peste doi ani (1937), a fost angajată la teatru ABC din Paris. A fost căsătorită de două ori. Intre marile ei iubiri (cunoscute din cartea autobiografică Au bal de la chance, în care  ea a evocat întâmplări petrecute între 1935 – 1958) s-au aflat: impresarul Raymond Asso, actorul de cinema (debutant) Paul Meurisse, compozitorul  Michel Emer, tânărul cântăreţ Yves Montand ( atunci Edith a scris textul celebrei melodii ,,Je vois la vie en rose’’), boxerul Marcel Cerdan ( pe care l-a cunoscut, în 1947, la New York şi care a murit la 27 octombrie 1949, într-un accident de avion; în amintirea acestei iubiri a scris textul ,,L’hymne a l’amour’’), Eddie Constantine (pe care l-a cunoscut , în 1950, tot în America, unde a fost însoţită de secretarul ei Charles Aznavour – viitorul celebru chansonier), Jacques Pills ( cu care fost căsătorită între anii 1952- 1956) şi cântăreţul grec  Georges Moustaki.

 

În 1959, în timpul unui concert triumfal la New York, s-a prăbuşit pe scenă.. După acel incident, internările în clinici se succed. În 1961, în concertul extraordinar de la Sala Olympia din Paris a avut  un mare succes cu noul chanson : ,,Non, je ne regrette  rien’’. La 9 octombrie 1962, s-a căsătorit cu un anume Theo Sarapo. Noua căsătorie a fost un eşec. Edit Piaf a murit la 11 octombrie 1963, în plină glorie.În aceeaşi zi cu scriitorul Jean Cocteau, prieten şi colaborator al ei.

Mircea Bârsilă    

 

Ultima modificare: Miercuri, 06 Noiembrie 2013 14:24

Articole similare

Alte articole din aceasta categorie: « Cerere în căsătorie Nu te mai plimba goala! »