Duminică, Octombrie 22, 2017
Sâmbătă, 19 Septembrie 2015 18:00

TITANIC VALS

Autor: Tudor Musatescu
(7 votes)

 

A sunat clopoţelul pentru elevi. Şcoala a început în această săptămână. Studenţii se vor întoarce în amfiteatre peste câteva zile. Toamna a coborât cu mângâieri calde, cu miros de must, de mere şi nuci. Actorii se întorc şi ei pentru a-şi primi cum se cuvine spectatorii, pentru a le oferi clipe de bucurii şi de artă. Toamna se numără premierele la teatru. Şi iată că Teatrul “Al. Davila” vă oferă o capodoperă teatrală a unui dramaturg argeşean, TITANIC VALS, de Tudor Muşatescu. Şi poate că nu întâmplător regia artistică este semnată de Luminiţa Borta, actor şi regizor, dar şi un om de teatru cu o inimă care bate cu putere pentru acest teatru, pentru ca el să devină un adevărat templu al culturii argeşene. Alături de ea, câţiva actori consacraţi, dar şi mulţi tineri, unii dintre ei aflaţi încă pe băncile şcolii. Aşadar, de azi, 19 septembrie, teatrul îşi redeschide porţile. Vă aşteptăm cu drag, stimaţi spectatori. Sper că această stagiune să fie un nou început pentru teatrul nostru, iar actorii să aibă parte de cronici bune, spectacole apreciate şi multe, multe aplauze.

Tudor Muşatescu s-a născut la 22 februarie 1903, în comuna Măţău (Câmpulung Muscel). A fost fiul avocatului Alexandru Muşatescu (primar, prefect, deputat) şi al Elenei Muşatescu, fiica unui mare proprietar din Muscel. Clasele primare şi trei clase secundare le-a urmat la Gimnaziul “Dinicu Golescu” din Câmpulung. Apoi, familia s-a mutat la Bucureşti. Tudor Muşatescu a absolvit Facultatea de Drept şi Facultatea de Litere. A început să scrie încă din anii când era elev. “Titanic Vals” (1932) a fost piesa care l-a consacrat ca dramaturg. Alte piese care s-au bucurat şi se bucură în continuare de succes: “Escu” (1933), “Visul unei nopţi de iarnă” (1937), “Profu’ de franceză” (1947).
De asemenea, Tudor Muşatescu a scris poezii, proză umoristică şi a tradus din operele unor dramaturgi străini: Moliere, Maiakovski, Karel Capek şi alţii. Între anii 1930 – 1940 a fost inspector general al teatrelor, iar după aceea, director al unor companii teatrale independente. După 1948, a fost redus la tăcere pentru o lungă perioadă. Abia în ultimii ani ai vieţii a fost reabilitat. Umorul lui Tudor Muşatescu atinge cote valorice speciale în aşa-numitele “Muşatisme” în care a satirizat beţia de cuvinte, agramatismele, impostorii, falşii intelectuali. S-a stins din viaţă la 4 noiembrie 1970.

 

Echipa artistica:


Petrisor Stan
Wilhelmina Câta
Doina Aida Stan
Ioana Podareanu
Armanca Serac
Ionuţ Oanţă

Ramona Olteanu/Andreea Moşoiu
Dan Andrei
Adrian Duţă
Petrică Dumitrescu
Gabriela Stanciu
Mihaela Mazilu

Caseta tehnica:

Regia tehnică
Sufleur
Sonorizare
Lumini
Recuzită
Peruchier
Cabiniere

 
Emil Răpeanu
Aura Muscalu
Albert Ileanca
Florian Cristea
Elena Badea
Elena Ciobotea
Gianina Bucătaru
Floricica Ciurariu
 

Regia artistica si Scenografia 

LUMINITA BORTA

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016 23:02
Alte articole din aceasta categorie: « SUFRAGERIA MĂ-SII DE VIAȚĂ Cine este acest Ionescu ? »